Friesland viert massaal 70 jaar bevrijding

05 maaie 2015 - 17:26

De bevrijdingsactiviteiten in Friesland hebben maar amper last gehad van de onweersbuien die over het land gingen. Op andere plekken moesten optredens en activiteiten afgezegd of uitgesteld worden. In Friesland kwamen de buien na de middag, maar rond half vier waren ze de provincie weer uit.

Hoogtepunt waren de bevrijdingsritten door de provincie met oude legerauto's en motoren. Canadese veteranten reden delen van de route mee. Ondanks de drukte lukte het de deelnemers om op tijd terug te zijn in Leeuwarden, waar het defilé is.

Toen de buien over Friesland trokken, gingen optredens op de zeven podia in Leeuwarden bijna allemaal door. Alleen de muziek op het Noardewyn Live podium van Omrop Fryslân lag even stil. Naast muzikale optredens waren er ook inhoudelijke vrijheidsprojecten, een bevrijdingsmarkt en een kinderfestival.

Hoeveel bezoekers er tot nu toe zijn geweest bij de verschillende bevrijdingsdagactiviteiten is nog niet duidelijk.

Eén van de veteranen die meedeed aan de veteranenoptocht is Boyd Affleck (89) uit Vancouver, Canada. Hij was 17 jaar toen hij zich als vrijwilliger aanmeldde bij het Canadese leger. Hij is samen met zijn twee dochters naar Friesland gekomen. Ook zij mochten mee op de jeep van de veteranenstoet.

(advertinsje)