Omrop Fryslân start met digitale radio

01 Mei 2015 - 09:39
Foto: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Radio is donderdagmiddag gestart met het uitzenden via het nieuwe digitale systeem DAB+. Veel landelijke omroepen doen dat al langer. Met het nieuwe digitale systeem kunnen radiozenders met minder 'ruis' en storing ontvangen worden. Vooralsnog blijft ook de gewone FM-ontvangst via 92,2 FM bestaan.

Voor Omrop Fryslân betekent de invoer van digitale radio, dat de programma's in een veel groter gebied van Nederland kunnen worden ontvangen: naast Friesland ook in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland en in de noordelijke helft van Noord-Holland.

Om DAB+ te kunnen ontvangen is een nieuwe radio nodig. De verwachting is dat over een aantal jaren de oude FM-zenders worden uitgeschakeld. Dat gebeurt pas als er genoeg luisteraars op het nieuwe systeem overgestapt zijn. De publieke regionale omroepen delen de frequenties met een aantal commerciële omroepen. Daardoor was een gemeenschappelijke inkoopprocedure nodig. Uiteindelijk is daar het bedrijf Broadcast Partners uitgekomen. Dat bedrijf heeft de zenders gebouwd en de antennes geïnstalleerd. Nog niet alle zenders zijn ingeschakeld, waaronder de zender in Jirnsum die de ontvangst voor Friesland gaat verzorgen.

Kijk voor meer informatie over DAB+ op www.digitalradio.nl

Ontvangst van Omrop Fryslân Radio op DAB+ in huis (groen) en in de auto (groen + rood)

(Advertentie)
(Advertentie)