PvdA-Fryslân schrikt van plek in oppositie

08 apr 2015 - 14:31

De PvdA wil weten wat er goed en fout gegaan is bij de verkiezingen en coalitie-onderhandelingen om hiervan te leren. Op 22 april moet er op de jaarvergadering van het Gewest Fryslân opheldering komen. De PvdA verloor vier zetels en komt voor het eerst in 70 jaar niet terug in de coalitie. Voorzitter Henk Korthof van PvdA Fryslân vind dat vooral het CDA wel 'heel makkelijk' afscheid heeft genomen van het PvdA.

Er zijn ook partijprominenten die zich afvragen of de PvdA wel verstandig heeft onderhandeld. "Ze hebben de slag gemist", zegt één van hen.

Het gevoel in de partij is dat de PvdA ook als tweede partij van Fryslân prima mee zou kunnen doen in de nieuwe coalitie van gedeputeerde staten. De PvdA is er wel van overtuigd dat de partij in de toekomst op een compleet andere manier campagne moet vieren en ook contact moet houden met de burgers van Fryslân.

In de tussentijd zijn CDA, VVD, SP en FNP begonnen met de formatie van de nieuwe coalitie van de gedeputeerde staten onder leiding van formateur Geart Benedictus. De gesprekken zijn achter gesloten deuren. Komende vrijdagmiddag zullen CDA-lijsttrekker Sander de Rouwe en formateur Benedictus pers en publiek bijpraten over de stand van zaken.

(advertinsje)