Woningcorporaties zetten minder mensen uit huis

25 mrt 2015 - 14:57

Woningcorporaties hebben vorig jaar minder huurders uit hun huis gezet dan in 2013. Dat blijkt uit een onderzoek van Aedes, de koepel van woningbouwverenigingen. Ook Friese corporaties deden daar aan mee. Precieze Friese cijfers zijn er niet, maar landelijke cijfers laten zien dat er 5900 uitzettingen in 2014 waren, tegen bijna 7000 in 2013. Minder uitzettingen betekent niet dat huurders minder betalingsproblemen hebben. Dat is juist wel zo. Maar woningcorporaties doen er alles aan om uitzettingen te voorkomen. Zoals Elkien in Fryslân.

Bestuurder Alex Bonnema meldt dat Elkien binnenkort met huurders in gesprek gaat, als die hun huur niet meer kunnen betalen. Ook werkt Elkien samen met energiemaatschappijen en de zorgverzekeraars om de huurder weer 'financieel fit' te krijgen. Elkien heeft vorig jaar 29 huurders uit huis gezet. In 2013 waren dat nog 34.

De Woonbond, die landelijk de huurders vertegenwoordigt, is blij dat minder mensen hun huis uit worden gezet, maar is ook somber over de toekomst. Door de steeds hoger wordende huren raken meer mensen in betalingsproblemen en zullen de huisuitzettingen op termijn weer hoger worden, zegt Ronald Paping van de Woonbond. Hij wil dat de politiek en corporaties de huren minder snel omhoog laten gaan.

(advertinsje)