Actie moet zorgen voor meer groen in de tuin

24 mrt 2015 - 10:29

In de strijd tegen de stadstuinen waar alleen maar stenen liggen, is Leeuwarden aangewezen als één van de pioniers steden voor het project Operatie Steenbreuk. Dit in een landelijk samenwerkingsverband tussen kenniscentra, overheid, bedrijfsleven en de burgers met als doel het groen terug in de tuinen te krijgen. In Leeuwarden doet het Kenniscentrum Burgers en Biodiversiteit van Van Hall/Larenstein onderzoek.

Minder tegels in de tuinen is niet alleen belangrijk voor de vogels, vlinders en de egels, maar speelt ook een belangrijke rol bij het tegengaan van wateroverlast.

Als in de meeste tuinen stenen liggen, dan kan het regenwater niet meer in de grond zakken. Daarna komt het water dan op de straat waar het vervolgens het riool in stroomt. Het riool kan al dat extra water niet aan. Studenten van het Kenniscentrum Burgers en Biodiversiteit hebben al onderzoeken gedaan in Leeuwarden. Ze hebben gevraagd waarom mensen voor tegels kiezen, waarop de meerderheid antwoordde dat ze dit het meest praktisch vinden. Daarnaast willen ze niet uren lang in de tuin bezig zijn. De komende tijd zullen de studenten meer interviews afnemen. Ook geven ze tips voor tuinonderhoud.

(Advertentie)
(Advertentie)