CDA grote winnaar, dramatisch verlies PvdA

19 mrt 2015 - 04:12

Het CDA is de grote winnaar van de provinciale statenverkiezingen in Fryslân. De partij kreeg bijna 21% van de stimmen. Dat komt waarschijnlijk neer op tien zetels in de staten, twee meer dan nu. In bijna alle Friese gemeenten kreeg het CDA de meeste stemmen.

De PvdA is de grote verliezer. Zij gingen van 23% van de stemmen in 2011 naar 15,5% nu. De VVD en GrienLinks verloren ook. Al met al komen er maar liefst elf partijen in de staten. Nieuw zijn de Partij voor de Dieren en 50Plus. Er was ook winst voor FNP, SP, D66 en de PVV.

De fractie van Friese Koers verdwijnt. De formatie van lijsttrekker Jelle Hiemstra haalde de kiesdeler niet. Het vormen van een nieuw college van gedeputeerde staten kan met deze uitslag wel eens lastig worden. Er zijn waarschijnlijk maar liefst vier partijen of meer nodig om een werkbare meerderheid te bereiken. PvdA-lijsttrekker Jannewietske de Vries wilde zich woensdag nog niet uitspreken over het wel of niet meedoen aan een nieuw college van gedeputeerde staten. De Vries wol eerst 'goed nadenken' over de betekenis van de uitslag van woensdag.

Trefwoorden: 
CDA Provinciale Staten
(advertinsje)
(advertinsje)