Nog 1 dag voor het nieuwe geluid: de nieuwe tunes

01 mrt 2015 - 11:40

Nog één dag, dan begint de nieuwe radioprogrammering bij Omrop Fryslân, met tal van nieuwe items en nieuwe programma's. Tegelijkertijd is dan op radio een heel pakket aan nieuwe jingles en tunes te horen. "Energiek en fris", dat zijn volgens radiocoördinator Jan Durk de Haan de woorden die het beste passen bij de nieuwe tunes.

De tunes zijn weer voor een groot deel gemaakt door Top Format in Haarlem, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van radiojingles. Ook de jingles die nu al te horen zijn bij Omrop Fryslân komen daar vandaan.

“Top Format produceert radiovormgeving voor stations over de hele wereld, in het Nederlands, Engels, Duits en Spaans. Maar Fries blijft voor hen heel speciaal. Daarvoor is weer ons vaste Friestalige jinglekoor bij elkaar gebracht, met Femke Hoekstra, Lydia van der Meer, Raynaud Ritsma en Jan Tekstra.”

Vangrailzanger Raynaud Ritsma komt al veel bij Omrop Fryslân over de vloer, omdat hij voor televisie Tsjek presenteert. "Ik sta vaak op het podium met de band, dat is prachtig mooi, maar wanneer je bij Top Format staat te zingen, dan moet je het wel echt laten zien. Het komt er dan op aan. Ik wil niet zeggen dat ik het moeilijk vind, maar ik vind het wel spannend. Top Format hoort bij de top van Nederland als het gaat om het maken van jingles. Ik vond de vorige jingles van Omrop Fryslân ook fantastisch, maar nu klinkt het wel echt subliem!"

Het vervangen van alle jingles en tunes is een grote operatie. Jan Durk de Haan: "Vier programma's zijn vanaf maandag helemaal nieuw, dus dat betekent in ieder geval dat daar allemaal nieuwe begintunes voor gemaakt moeten worden, voor de vaste presentatoren, maar ook voor de mogelijke vervangers. Maar ook alle andere programma's krijgen nieuwe begintunes. En dan nog de jingles voor alle nieuwe items en rubrieken. Alles samen gaat het om een lijst van wel bijna 500 tunes." Komt dat op tijd klaar, voor maandag? "We liggen op schema..."

Een nieuw geluid op 92.2 FM, vanaf maandag bij Omrop Fryslân.

Trefwoorden: 
Omrop Fryslân
(advertinsje)