Meerderheid van Friezen eens met verbod op eieren rapen

23 feb 2015 - 12:17

Een meerderheid van de Friezen vindt het een goede zaak dat het rapen van kievitseieren dit jaar verboden is in onze provincie. 56 procent is voor het verbod en 66 procent heeft er begrip voor voor. Dat blijkt uit een enquête van Omrop Fryslân en EenVandaag.

Ruim 1100 Friezen zijn gevraagd naar hun mening over het verbod en de gevolgen ervan. En over die gevolgen zitten de Friezen wel in. Zo denken veel mensen dat de nazorg onder druk komt te staan door een verbod op het rapen fan eieren. 49 procent geeft aan zich daar zorgen over de maken.

Bijna de helft van de ondervraagde Friezen, 45 procent, vindt het belangrijk dat de traditie van het kievitseieren rapen behouden blijft. Maar een meerderheid, 53 procent, geeft aan dit niet belangrijk te vinden. De traditie is niet meer van deze tijd. "Eieren rapen of roven in het algemeen is een gebruik dat niet meer thuishoort in 2015. De vogels hebben al zoveel vijanden, andere dieren maar vooral ook de mens met bestrijdingsmiddelen en grote machines. Laten we het dan niet erger maken door óók nog te rapen", zo zegt een deelnemer. Ook is 42 procent voor een verbod op het eieren rapen in 2016.

De Raad van State zette in januari een streep door de ontheffing van de provincie voor het zoeken en meenemen van kievitseieren. Volgens de Raad is die ontheffing niet geldig. De provincie moet eerst meer onderzoek doen naar de stand van de kievit en aantonen dat het goed gaat met de kievit. Zoalng dat onderzoek niet is gedaan, mogen er geen eieren worden meegenomen.

Op de webside fan EenVandaag stiet de folsleine enkête.

(advertinsje)
(advertinsje)