Onrust op Terschelling over gasboringen neemt toe

14 feb 2015 - 16:55

Op Terschelling wordt de onrust over mogelijke gasboringen bij het eiland steeds groter. Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil heeft plannen om 3 tot 6 kilometer voor de kust gas te gaan winnen. Er is een actiegroep opgericht met de naam GasTvrijTerschelling. De klankboerdgroep op het eiland bestaat niet meer. De voorzitter van de groep is opgestapt vanwege bedreigingen.

Vrijdag was er een demonstratie met spandoeken tegen de gasboringen. Op dit moment is nog onbekend of en wanneer de oliemaatschappij gaat boren. Daarvoor moet eerst een bezwaarschriftproceduretraject worden doorlopen. De actiegroep wil zich daar terdege op voorbereiden.

Tulip Oil zegt in een reactie dat, als er geen draagvlak is op het eiland, de gasboringen niet doorgaan. De bewoners en de Waddenverening denken ten onrechte dat er al een winningsvergunning ligt, maar eerst moet er nog een milieu-onderzoek worden gedaan. De Milieu Effect Rapportage (MER) brengt de gevolgen voor het milieu in beeld. Pas als de winningsvergunning is verleend, kan Tulip Oil verder met de plannen.

De oppositie in de Tweede Kamer is kritisch over de plannen van Tulip Oil om bij Terschelling gas te winnen. Verschillende partijen vinden dat de bewoners zich terecht zorgen maken over schade aan de Waddenzee. GroenLinks-leider Bram van Oijk was zaterdag op werkbezoek in Fryslân. Hij wil opheldering over de plannen van minister Kamp van Economische Zaken. Volgens SP-Kamerlid Smaling zijn gasboringen bij Terschelling niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor het toerisme. De ChristenUnie is ook tegen de plannen voor gaswinning bij Terschelling. Kamerlid Dik-Faber wijst erop dat de Waddenzee werelderfgoed is.

(advertinsje)