Illegale Japanse nachtegalen aangetroffen in Wouterswoude

05 feb 2015 - 12:18

Een man van 58 jaar uit Wouterswoude is woensdag aangehouden op verdenking van handel in beschermde vogels. De man hield in zijn dierenwinkel 101 Japanse nachtegalen in volières en die zijn beschermd. De man zijn papieren niet voor elkaar en de vogels waren niet geringd.

Het kan volgens de politie best zijn dat mensen een illegale Japanse vogel gekocht heeft, zonder dat te weten. Zij worden gevraagd zich te melden bij de politie. De dieren zijn in beslag genomen. Ze hebben een waarde tussen de 10- en 15 duizend euro.

De politie kwam de vogels op het spoor tijdens een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De Japanse nachtegaal is een beschermde soort. De vogel mag niet geïmporteerd worden van buiten de EU en als de vogel binnen de EU komt, moeten ze geringd worden en moeten er papieren bij zitten. Dat was bij deze vogels niet het geval.

De eigenaar kon niet verklaren waar de vogels vandaan komen. Hij is aangehouden en zit vast voor verhoor. Zijn administratie en computer zijn in beslag genomen.

(advertinsje)