Omrop en Paardenstamboek maken film over het Friese paard

04 feb 2015 - 16:20

Omrop Fryslân en het Friesch Paarden-Stamboek willen een documentairefilm maken over het Friese paard. De documentaire 'It Swarte Goud' moet gaan over de invloed van het Friese paard over de hele wereld. Er zal dan ook in verschillende landen worden gefilmd. Een volledige documentaire over dit cultureel Fries erfgoed bij uitstek is nog niet eerder gemaakt. Om het pretentieuze project te financieren is er een crowdfundingsactie opgezet. Het idee voor de documentaire ontstond vorig jaar bij de jubileumvoorstelling 'Faderpaard'.

De bedoeling is om in 'It Swarte Goud' it Friese paard te laten zien zoals dat nog nooit is gedaan. Zo komt de geschiedenis en het levensverloop aan bod, maar ook de verhalen van de mensen achter de paarden.

Tegenwoordig zijn er ruim 60.000 Friese paarden over de hele wereld. Van Eagum tot China en van Nieuw Zeeland tot Paraguay. Koningshuizen hebben Friese paarden, ze spelen in Hollywoodfilms, inspireren kunstenaars en circusartiesten tot spectaculaire voorstellingen. Het waren al de oude Romeinse krijgshelden die voor de machtige Friese paarden vielen.

De documentaire probeert erachter te komen waarom. Waarom reed filmheld Zorro op een Fries? Of de politie van Bolivia? En wat wil een Chinese textiel-tycoon met een compleet paardendorp met 150 Friezen? En waarom heeft wereldberoemde schrijver Dan Brown Friese paarden?

De makers willen ook laten zien hoe wordt geprobeerd het dier verder te krijgen in de dressuursport. Op dat gebied werd het afgelopen jaar een belangrijke stap gezet met de deelname van de hengst Adelprag Anders aan de Wereldruiterspelen in Caen. Het was voor het eerst dat een Fries paard op dit niveau meedeed.

Voor het project is 250.000 euro nodig. Meer dan de helft is in korte tijd al binnengehaald via de website www.itswartegoud.royalfriesian.eu. Maar al het geld is nog niet binnen. De crowdfundingsactie loopt tot april. Dan wordt besloten of het ambitieuze project door gaat.

(advertinsje)