Eerste kaas van nieuwe fabriek A-ware ligt in winkels

04 feb 2015 - 13:01

Ruim twee maanden na de start van de productie ligt de kaas uit de splinternieuwe fabriek van A-ware in de winkels. Op 1 december kwam de eerste melk bij de fabriek in Heerenveen binnen. De dagen daarna is het productieproces begonnen. De eerste kaas is nu gerijpt tot 'jonge kaas'. De bouw van de fabriek begon in mei 2013 en kostte 150 miljoen euro. Er werken bijna 200 mensen. De fabriek draait nog maar op halve kracht, een tweede lijn voor het maken van kaas is op 1 maart klaar. Ook komt er nog een nieuwe verpakkingsafdeling.

De melk voor de fabriek in Heerenveen komt van 400 boeren die zich hebben aangesloten bij A-ware. Dat is voorlopig genoeg om het doel van 100.000 ton kaas per jaar te halen. Die melk wordt ook met eigen vrachtauto's opgehaald. A-ware heeft niet een eigen merk kaas, maar verkoopt de kaas bijvoorbeeld aan Albert Heijn, die daar zijn eigen merk op zet.

De fabriek is vergaand geautomatiseerd. De heftrucks worden bijvoorbeeld helemaal door computers bestuurd. Op dit moment zou de fabriek de modernste van Europa zijn.

(advertinsje)