Friese schrijvers niet blij met gratis boeken in bussen

01 feb 2015 - 16:13

Verschillende Friese schrijvers zijn niet blij met de nieuwe boekenactie van Arriva, Qbuzz, de provincie en stichting Boeken van Fryslân. Mensen kunnen de komende maanden Friese boeken in de bus lezen, en mogen die boeken ook mee nemen naar huis. Schrijver Ferdinand de Jong uit Boarnburgum zijn boeken liggen zonder dat hij ervan wist in de boekenbus en daar is hij het niet mee eens. Hij vindt dat boeken niet gratis weggegeven mogen worden, omdat schrijvers er veel energie en creativiteit in leggen.

ook Steven Sterk van uitgeverij Bornmeer is niet blij met de actie. Hij stelt zijn Friese boeken dan ook uit principe niet beschikbaar. Volgens Sterk verzwakt deze actie de waarde van het Friewe boek. Bovendien vraagt hij zich af welk effect deze actie heeft.

Er komt niet alleen kritiek van schrijvers en de uitgever. Kopers van Friese boeken zijn ook niet blij. Zij hebben het boek al gekocht en kunnen nu aan een gratis exemplaar komen. Volgens de stichting Boeken van Fryslân is er niet goed gecommuniceerd tussen uitgevers en schrijvers.

(advertinsje)