Dijkbewaking op Schiermonnikoog en Ameland

11 jan 2015 - 11:01

Op Schiermonnikoog en Ameland is zaterdagavond laat dijkbewaking ingesteld langs de Waddenkust. Wetterskip Fryslân nam deze maatregel omdat het hoogste waterpeil waarschijnlijk boven de drie meter zou uitkomen. Op Ameland bereikte het water uiteindelijk een stand van 3.25 meter boven NAP, op Schiermonnikoog 3.08 meter boven NAP.

De hoge waterstand is niet gevaarlijk geweest. Bij Schiermonnikoog spoelde van alles aan bij de zeedijk. Dat wordt pas eind van de week weggehaald, omdat het Wetterskip verwacht dat er nog meer zal aanspoelen vanwege het aanhoudende stormachtige weer. Op Terschelling is een zeehond aangespoeld. Het dier zwemt intussen weer in zee.

De Noordzeestranden van de Waddeneilanden hebben ook schade ondervonden van het hoge water. Op Ameland zijn over een lengte van 100 meter stukken duin afgeslagen. Als het opnieuw stormachtig weer en hoog water is, zal natuurgebied Lage Duinen-Noord onder water lopen, verwacht Rijkswaterstaat. Op Vlieland en Terschelling zijn ook stukken duin weggeslagen. Volgens Rijkswaterstaat is er geen sprake van levenbedreigende situaties op alle drie de eilanden.

(advertinsje)