Meeste burgemeesters nemen earste kievitsei wel aan

07 jan 2015 - 17:38

De meeste Friese burgemeesters willen het eerste kievietsei dit jaar gewoon aannemen. Burgemeester Van der Zwan van Heerenveen is zelfs speciaal in Friesland burgemeester geworden vanwege het traditionele eieren zoeken. Als dat verdwijnt, overweegt Van der Zwan om ook te stoppen als burgemeester.

Burgemeester Van Bekkum van Smallingerland vindt het eieren zoeken niet meer van deze tijd. Hij wil dat alle eieren blijven liggen. Wie in zijn gemeente het eerste ei vindt, moet hem maar bellen, zegt hij. Dan gaat hij het weiland in, om de vinder een kunstei aan te bieden. Daarvan heeft hij al twee klaar liggen. Het echte ei kan dan blijven liggen.

Andere burgemeesters hebben ook begrip voor Van Klaveren. Burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen doet een moreel appel op de eierzoekers. Hij wil dat ze alleen het eerste ei nog meenemen, en de rest laten liggen.

Burgemeester Liemburg van Littenseradiel noemt het besluit van Van Klaveren moedig, maar niet verstandig als eenling. Ze is trots op het traditionele eierenzoeken, en denkt dat er veel kennis over de natuur verloren gaat, als dat stopt. Aan de andere kant staat het fanatisme van de BFVW haar tegen. "Er is mij alles aan gelegen om de nuance in de discussie te brengen", zegt ze.

De gemeenten Opsterland en Terschelling hebben nog geen standpunt ingenomen, wegens een wissel van de burgemeester. De gemeenten Leeuwarderadeel en Harlingen waren niet bereikbaar voor commentaar. In alle andere gemeenten verandert er vooralsnog niets. Daar neemt de burgemeester het eerste ei gewoon aan.

Trefwoorden: 
eerste kievitsei
(advertinsje)