Huitema: Geen strengere regels voor luchtkwaliteit

06 jan 2015 - 11:48

Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga is dinsdag op pad met zijn Engelse collega Julie Girling. Doel is haar er van te overtuigen dat nieuwe Europese regels voor luchtkwaliteit in Nederland niet nodig zijn. Het Europees Parlement is bezig met het zogenoemde Clean Air Package. Het gaat om regels voor het bestrijden van onder andere ammoniak, metaan en fijnstof.

Volgens Huitema zullen die nieuwe regels problemen opleveren voor de Nederlandse boeren wanneer de regels strenger worden dan de bestaande Nederlandse regels.

Huitema vindt dat niet eerlijk, omdat Nederlandse boeren al veel meer geïnvesteerd hebben in een schoon milieu dan boeren in veel andere Europese landen. Om de lucht in Europa schoner te maken is het veel belangrijker om landen in Oost-Europa op het Nederlandse niveau te brengen, vindt Huitema.

Een bezoek aan een pluimveebedrijf in Oirschot en een melkveehouderij in Bergeijk moeten Girling er van overtuigen dat Nederlandse boeren zich al genoeg inspannen voor de luchtkwaliteit.

(advertinsje)