Steun voor Taalweb Frysk en aangepaste spelling

10 des 2014 - 16:55

In de Provinciale Staten is veel steun voor het plan van de Fryske Akademy voor Taalweb Frysk: een nieuwe Friese online woordenlijst met spellingscontrole en een online woordenboek. Volgens de meeste partijen heeft het onderwijs er veel belang bij. Ook zijn er in Friesland veel mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het Fries schrijven.

De nieuwe woordenlijst moet niet worden gezien als een verplichte standaard, maar als een voorkeurswoordenlijst. Er blijft ruimte voor regionale varianten zoals Wâldfrysk en Zuidwesthoeks. De lijst gaat begin 2015 online.

De afgelopen tijd was veel discussie over het aanpassen van de spelling, maar de Statenleden vinden dat geen bezwaar. "De discussie geeft aan dat het Fries leeft". zo zegt Ingrid Wagenaar van de PvdA. De Fryske Akademy zal het Taalweb donderdag presenteren op het Fries filologencongres in de Koperen Tuin in Leeuwarden. Formeel moeten de Staten er volgende week nog over stemmen, maar alle partijen zijn voor.

Er zijn in totaal een paar honderd woorden die een andere spelling krijgen. Dat geldt onder andere voor de woorden ambivalint (wordt ambifalint), boekebeam (wordt bûkebeam), droech (wordt drûch), ieu (wordt iuw), spoek (spûk), televyzje (wordt telefyzje), útnoeging (wordt útnûging) en ynvalide (wordt ynfalide).

(advertinsje)