"Dubbele rij Afsluitdijk levert onvoldoende megawatt op"

30 nov 2014 - 12:55

Een dubbele lijnopstelling van windmolens langs de Afsluitdijk zal mogelijk onvoldoende megawatt aan windenergie opleveren. Dat zegt gedeputeerde Hans Konst in een reactie op het nieuwe standpunt van het CDA. Fryslân heeft het Rijk toegezegd 530 megawett aan windenergie te leveren, maar dat wordt met de nieuwe lijnsopstelling wellicht niet gehaald.

Het CDA heeft op de ledenvergadering van zaterdag besloten dat er alleen maar nieuwe windmolens op een lange rij langs de Afsluitdijk moeten komen, en niet als windpark in het IJsselmeer. Daarmee wijkt de partij af van het plan van Gedeputeerde Staten waar het CDA eerder mee instemde.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft voorgesteld om windmolens te plaatsen in het IJsselmeer en op de kop van Afsluitdijk. Dat het CDA het daar nu niet mee eens is, kan de coalitie van PvdA, FNP en CDA in gevaar brengen. Gedeputeerde Konst wil daar echter nu niet op vooruit lopen. Hij noemt het 'spannend', maar vindt een goed besluit over windmolens in Fryslân belangrijker.

Op 3 december komt de zaak aan de orde in Statencommissie en op 17 december nemen Provinciale Staten een besluit over de windmolens.

(advertinsje)