20 jaar cel voor Ada S. in gifmoordzaak

27 nov 2014 - 14:43

De 52-jarige Ada S. is veroordeeld tot 20 jaar celstraf in de gifmoordzaak. De rechtbank vindt dat er genoeg bewijs is dat de vrouw haar tweede man uit Franeker met opzet om het leven heeft gebracht. Ze is daarbij berekenend te werk gegaan, zegt de rechtbank. De vrouw is dagen bezig geweest om de man met medicijnen en kalmeringsmiddelen te verzwakken en daarna te laten doodgaan.

Volgens de rechtbank heeft de vrouw een persoonlijkheidsstoornis, maar is het verband tussen de stoornis en haar daden onduidelijk. Ze krijgt daarom geen TBS met dwangverpleging.

Er is bewijs dat de vrouw op internet gezocht heeft naar de werking van kalmeringsmiddelen en ze kon daar via haar werk in de zorg gemakkelijk aankomen. Een paar weken voor het overlijden van haar man werd er een levensverzekering afgesloten. Volgens de rechtbank heeft de vrouw dat gedaan met valse handtekeningen.

In het geval van moord op haar eerste man in Enkhuizen in 2004 wordt de vrouw vrijgesproken. Volgens de rechter is dat te lang geleden en kan dit niet bewezen worden. Wel vindt de rechtbank dat de dood van haar man de vrouw is aan te rekenen, omdat ze hem geen noodzakelijke medische hulp heeft gegeven.

De vrouw is ook veroordeeld voor het in brand steken van het huis in Brabant, waar ze de laatste jaren heeft gewoond. Ze had die dag vier flessen terpentine gekocht.

Verslaggever Onno Falkena doet verslag van de zaak op twitter:

 

Wat wurdt der Twittere?

(advertinsje)
(advertinsje)