Rondom in de provincie maatregelen tegen vogelgriep

17 nov 2014 - 17:13

De vogelgriep heeft op diverse plaatsen in Friesland tot maatregelen geleid. Aqua Zoo in Leeuwarden en de Fûgelhelling in Ureterp houden de vogels binnen. De Fûgelhelling heeft bovendien een opnamestop en een verplichte ontsmetting voor bezoekers ingesteld. Bij de kippenboeren dreigt een gezondheidsprobleem omdat de vleeskippen niet weg mogen.

De vogelgriep en het vervoersverbod voor vogels heeft grote gevolgen voor bedrijven, instellingen en particulieren die wat met vogels te maken hebben. De kinderboerderijen zijn tot en met woensdag dicht.

Afgelopen weekend werd op een bedrijf in een dorp bij Gouda vogelgriep ontdekt. De 150.000 hanen worden daar afgemaakt en afgevoerd. De besmettelijke ziekte heeft zich niet verplaatst naar twee bedrijven in de directe omgeving, zo werd maandag bekendgemaakt.

In het noordoosten van Engeland is ook vogelgriep uitgebroken op een eendenfokkerij. Er is na alle gedachten een verbinding met de uitbraken van vogelgriep in Nederland en, eerder, ook in Duitsland. Dat laat het Britse ministerie van Landbouw maandag weten. Onderzoekers uit de drie landen hebben contact met elkaar, zodat ze kunnen uitzoeken of het om hetzelfde type gaat.

Het vogelgriepvirus komt uit Korea, maar het is de vraag hoe het in Europa is gekomen. Of het gaat om de variant van het virus die dodelijk is voor mensen, is nog niet bekend. Het besmettelijke virus H5N8 in Gouda kan mensen wel ziek maken als ze veel met de beesten in contact komen.

(advertinsje)
(advertinsje)