"Toekomst regionale media onzeker"

16 nov 2014 - 15:14

Het is lastig om te voorspellen hoe de toekomst van de regionale media er uitziet, maar dat het no niet goed gaat en er wat moet veranderen staat wel vast. Dat werd zaterdag duidelijk bij de vierde Fedde Schurerlezing bij Tresoar. Gastsprekers waren professor Henri Beunders van de Erasmus universiteit in Rotterdam en directeur Jan Koster van Omrop Fryslân.

Digitaliteit en internet zijn cruciaal voor de toekomst, zegt Beunders. Omropbaas Jan Koster streeft daarom naar een Fries mediacentrum, waar diverse media samenwerken aan één platform.

De plannen voor zo'n regionaal mediasintrum worden momenteel verder uitgewerkt. Professor Beunders vindt wel dat de Friese pers er in verhouding met andere provincies weer wat beter voor staat. Het debat over de toekomst van de media komt op in spannend moment, omdat de Tweede Kamer binnenkort praat over de bezuinigingen op de publieke omroep in het kader van de mediabrief van staatssecretaris Sander Dekker. Die plannen behelsen voor Omrop Fryslân nieuwe bezuinigingen met ingang van 2017, maar daar werd zaterdag amper over gesproken. De Fedde Schurerlezing wordt elk jaar in november georganiseerd door de Ried fan de Fryske Beweging in samenwerking met Tresoar. De bijeenkomst trok zo'n 80 belangstellenden.

(advertinsje)