Elfstedentocht: ruimte voor alle leden

14 nov 2014 - 10:35

Als er weer een Elfstedentocht komt, dan wordt die anders dan in 1997. Het bestuur wil met ingang van 2016 alle leden de ruimte geven om te riden. Dit betekent dat er niet meer geloot wordt. Om alle leden de ruimte te geven wil het bestuur twee routes om en door Sneek ontwikkeld.

Het inschrijven is voortaan in de nieuwe Leeuwarder ijshal, de Elfstedenhal. Het bestuur wil de deelnemers aan de wedstrijd transponders geven, zodat ze goed gevolgd kunnen worden. Dat vertelde voorzitter Wiebe Wieling vrijdag op een persconferentie.

Deelnemers moeten voortaan met een hesje rijden. Wieling hoopt zo zwartrijders effectief te kunnen bestrijden. Het basiscriterium voor het uitschrijven van een Elfstedentocht blijft gelijk: er moet op de gehele route 15 centimeter ijs liggen. Het bestuur van de Elfstedenvereniging zal de plannen in december voorleggen aan de leden. Wieling denkt op basis van toertochten in de winter van 2012 dat het in principe mogelijk is om een tocht met meer schaatsers dan in het verleden uit te schrijven. Het bestuur denkt dat, met de nodige aanpassingen, uitbreiding tot 24.000 schaatsers mogelijk is.

(advertinsje)