Wietkweker blij met uitspraak

17 okt 2014 - 10:01

Principieel hennepteler Doede de Jong uit Appelscha is blij met de uitspraak van de rechtbank in Groningen tegen twee collega-wietkwekers. Hij ziet mogelijkheden voor zijn eigen hoger beroepzaak. Het stel, een man en vrouw uit Bierum, is wel schuldig verklaard, maar krijgt geen straf van de rechter. Zij kweken al jarenlnag wiet uit principe.

De Jong vindt deze uitspraak wel een schrijnend verschil met hoe de Leeuwarder rechter hem in apil veroordeelde tot 233.000 euro boete, een werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Volgens De Jong is de Leeuwarder rechter veel conservatiever dan zijn Groninger collega. Bovendien wordt de teler uit Appelscha harder aangepakt, omdat hij een bekend gezicht geworden is in zijn jarenlange strijd voor legalisering van hennep, denkt hij zelf. De Jong was donderdag bij de uitspraak in Groningen, waar blijdschap overheerste. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Bierumer kwekers.

Met de actie 'Help Doede' is geprobeerd om met gemeenschapsgeld het boetebedrag bijelkaar te sparen. Er is tot nog toe echter nog maar 6000 euro binnengekomen. Over een week start Doede de Jong met de actie 'Cannaplan', die hij zelf 'Baas in eigen brein' noemt. Met posters en spotjes met bekende Nederlanders wil hij pleiten voor legalisering van hennep.

(Advertentie)
(Advertentie)