Archeologisch onderzoek Hiaure

06 okt 2014 - 14:44

De Rijksarcheologische Dienst doet maandag onderzoek bij de aanleg van riolering in de kerk fan Hiaure. De kerk krijgt een toiletvoorziening en een keukentje. Dat is nodig omdat de kosterij waar de mensen eerst terecht konden, is verkocht.

Een medewerkster van de Rijksarcheologische Dienst controleert wat er uit de grond komt. Ze zoekt naar resten van de stenen kerk uit de 13de eeuw die ooit op de plek van de huidige kerk stond, en van de houten kerk van nog eerder datum. Eerder zijn ook sporen uit de ijzertijd gevonden en een Romeinse munt

De kerk uit 1860 is een rijksmonument. Hij wordt tegenwoordig gebruikt voor trouw- en rouwdiensten, en voor lezingen. Bovendien bezoeken veel toeristen het kerkje, omdat het gebouw gelegen is aan een fietsroute. Bezoekers mogen op het orgel spelen.

De kerk krijgt eveneens een nieuw opberghokje voor de verrijdbare lijkbaar, want op de stallingsplek van weleer wordt nu een keukentje ingebouwd. Vrijwilligers voeren de werkzaamheden uit. Voor de aanleg van de voorzieningen graven ze naast de kerk en boren ze in de terp waar de kerk op staat om de rioolbuis te kunnen plaatsen. De medewerkster van de Rijksarcheologische Dienst controleert de aarde met het blote oog en ze gaat er ook nog eens met een metaaldetector overheen. Het geld voor de aanleg is afkomstig van donaties, van monumentenzorg en van subsidies. Medio november moet het werk klaar zijn, want anders vervalt de subsidie.

(advertinsje)