"Geen steun Rijs: geen opvang"

02 okt 2014 - 22:31

Wanneer er niet voldoende draagvlak in het dorp is voor het opvangen van asielzoeker in Mooi Gaasterland in Rijs, dan moet het plan niet doorgaan. Dat zei burgemeester Arie Aalberts donderdagavond op de drukbezochte informatieavond in het dorp. De gemeente kan de komst van een asielzoekersopvangplek formeel echter niet tegenhouden.

Tot nu toe is er één gesprek geweest tussen gemeente en het COA. Het college staat positief tegenover het plan en wil serieus in gesprek gaan. Maar op voorwaarde dat er voldoende steun is uit het dorp zelf.

Op de informatieavond konden de inwoners van Rijs vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders en aan eigenaar Tom Genee van Mooi Gaasterland. Uit de vragen bleek onder andere dat Genee zelf contact heeft gezocht met het COA om hen te wijzen op de mogelijkheid om in Rijs asielzoekers op te vangen.

Volgende week is er opnieuw een gesprek tussen het COA en de gemeente. Volgens het plan komen er 300 asielzoekers naar Rijs voor de periode van 3 tot 5 jaar. Ook ligt er een vraag van het COA bij De Friese Meren over een permanent asielzoekerscentrum in de gemeente.

(advertinsje)