Eis fatale brand half jaar

16 sep 2014 - 15:20

Het Openbaar Ministerie heeft zes maanden geëist tegen de 39-jarige verdachte van de fatale brand aan de Kelders in Leeuwarden. Het OM verwijt de man brand door schuld. De verdachte uit Drachten heeft onvoorzichtig gehandeld en heeft schuld aan het ontstaan van de brand, waarbij een 24-jarige student om het leven kwam.

Het vuur ontstond in een gaskachel, die de verdachte op Marktplaats had gekocht. Volgens het OM was de kachel niet geschikt voor de verwarming van een winkel en had daar ook nooit mogen staan. De kachel stond te dicht bij kleding, bovendien was de kachel niet goed aangesloten op de gasfles.

De verdachte, die de kledingzaak runde, had volgens het OM ervoor moeten zorgen dat de CV de winkel verwarmde. Zo'n installatie was er wel, maar werkte niet, omdat het gas volgens de verdachte was afgesloten. Toch gaat het Openbaar Ministerie uit van brand door schuld met dodelijke afloop en geen dood door schuld.

De advocaat van de verdachte, Piet Sipma, vraagt om vrijspraak. Hij vindt dat de man heeft opgetreden toen hij dreigend gevaar hoorde. Het feit dat er een gaskachel in de winkel stond is volgens de advocaat niet strafbaar.

(advertinsje)