Onrust in Friese taxiwereld

20 jun 2014 - 16:25

Honderden Friese taxichauffeurs verkeren op dit moment in onzekerheid over hun banen, nu Alliade in Heerenveen het taxivervoer heeft gegund aan vervoerder Klomp uit Ede. Alliade is de zorggroep waar ook Talant onder valt. Klomp kan het vervoer goedkoper doen dan Taxi Oenema in Heerenveen en Taxi Witteveen in Lemmer, die het gehandicaptenvervoer nu verzorgen.

De verwachting is dat veel taxichauffeurs zullen worden ontslagen, maar Klomp moet ook mensen overnemen, aldus Akkerman van Alliade.

De overname vindt plaats per 1 september. Klomp neemt dan de dagelijke taxiritten van 1500 gehandicapten naar dagbesteding of dokter over.

Alliade heeft Klomp uitgekozen, omdat dat bedrijf 5 ton per jaar goedkeaper is dan Oenema en Witteveen op dit moment. Voor Oenema is de overname een klap, want het bedrijf raakt veel werk kwijt. Woordvoerder Akkerman van Alliade zegt dat niet alle chauffeurs automatisch worden ontslagen bij de overgang. Volgens de CAO is Klomp verplicht om 75% van de chauffeurs die het werk nu doen, over te nemen, aldus Akkerman.

(advertinsje)