Omrop aangesloten bij Publeaks

17 jun 2014 - 12:35

Klokkenluiders die gevoelige informatie willen lekken naar Omrop Fryslân, kunnen dat vanaf nu volledig veilig en anoniem doen. Omrop Fryslân heeft zich aangesloten bij Publeaks.nl. Publeaks is een initiatief van verschillende landelijke media. Ondertussen zijn er enkele tientallen landelijke en regionale omroepen, kranten en websites bij aangesloten.

De website zorgt ervoor dat iedereen veilig kan lekken naar de pers. De afzender blijft volledig anoniem en kan zelf kiezen naar welke media hij of zij de documenten, geluids- of beeldfragmenten wil sturen.

Ontvangende mediaorganisaties kunnen in een beveiligde omgeving de bestanden inzien en bewerken. Het initiatief is bedoeld om klokkenluiders te beschermen, misstanden aan de kaak te stellen en onderzoeksjournalistiek te stimuleren en ondersteunen. Hoofdredacteur Diederik Bonarius: "Omrop Fryslân wil een platform zijn voor iedereen, ook als het gaat om misstanden in de samenleving. Wij willen daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Met Publeaks bieden wij mensen een manier om ons veilig en anoniem te tippen over zaken.”

Publeaks maakt gebruik van een zogeheten TOR-netwerk om ervoor te zorgen dat de afzender van informatie niet te traceren is. Bij een TOR-netwerk surft een gebruiker over het internet via andere computers. Daardoor is de informatie over de gebruikte computer en daarmee de gebruiker niet zichtbaar. De informatie die de klokkenluider verzendt, wordt daarnaast gecodeerd verstuurd. Als Omrop Fryslân wordt gekozen als ontvanger, dan is de Omrop de enige die de ‘sleutel’ heeft om die informatie te ontvangen. Mocht de informatie toch door anderen onderschept worden, dan is het voor hen niet mogelijk het materiaal te ontcijferen. Publeaks heeft zelf ook geen toegang tot de bestanden.

Klokkenluiders die informatie willen sturen aan de redactie van Omrop Fryslân, kunnen dat doen via Publeaks.nl.

(advertinsje)
(advertinsje)