'School moet eerder melden'

02 jun 2014 - 16:32

Scholen moeten bij signalen van kindermishandeling of verwaarlozing niet te lang doorgaan met het opbouwen van een dossier, maar een melding doen, ook als er twijfel is. Die tip geeft adjunct-directeur Monica de Jong van de Prins Mauritsschool in de wijk Bilgaard in Leeuwarden. Op de school zitten veel kinderen met problemen.

De Jong reageert daarmee op de recentste cijfers van Bureau Jeugdzorg Friesland. Daaruit blijkt dat het aantal gevallen van geweld tegen kinderen vorig jaar met 24 procent is toegenomen. Die trend zet dit jaar verder door.

Monica de Jong herkent de stijgende lijn wat geweld tegen kinderen betreft. Vijf jaar geleden had de school eens in de maand contact met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, en nu elke dag. Het signaleren van veranderingen bij kinderen is belangrijk, aldus De Jong. Zelfs de kleinste aanwijzingen moeten zoveel mogelijk worden genoteerd en bewaard. Als er dan aanwijzingen van geweld zijn, is het belangrijk om tot actie over te gaan en niet te lang af te wachten.

(Advertentie)
(Advertentie)