Schoorsteen Balk toch gesloopt

19 Mei 2014 - 14:24

De schoorsteen van de voormalige melkfabriek De Eendracht yn Balk wordt gesloopt. Een groep dorpsbewoners wil dat de beeldbepalende pijp behouden blijft vanwege de historische waarde. De fabriekspijp staat in een woonwijk. Hij is eigendom met de vereniging van eigenaren. De wijkbewoners zijn bang dat de schoorsteen omwaait. Ze hebben een sloopvergunning aangevraagd en gekregen.

Andere Balksters willen de schoorsteenpijp graag behouden vanwege de historische waarde. Ze zouden van de gemeente twee weken de tijd krijgen om met een restauratieplan te komen en ze wilden een stichting oprichten. De sloper wil daar echter niet meer op wachten en is nu met de sloop begon.

De tegenstanders van de sloop zijn teleurgesteld in de gemeente, omdat er afspraken zouden liggen. Maar volgens wethouder Van der Pal is de sloopvergunning officieel toegekend en dus rechtmatig, aldus een van de tegenstanders die de gemeente om een reactie vroeg.

De pijp is in 2008 nog gerestaureerd. Volgens de vereniging van eigenaren zou dat niet afdoende gedaan zijn. Om de pijp weer veilig te maken, moet hij opnieuw worden opgeknapt. De kosten daarvoor kunnen oplopen tot 80.000 euro, aldus de vereniging van eigenaren. Daar willen de eigenaren niet voor opdraaien. De mensen die de schoorsteen willen behouden, zeggen dat het ook wel voor 28.000 euro kan en dat zij dat geld kunnen regelen.

Trefwoorden: 
Balk schoorsteen
(Advertentie)
(Advertentie)