'39 plannen voor windmolens'

10 maaie 2014 - 11:11

Er zijn 39 alternatieve plannen voor het plaatsen en vervangen van windmolens. De plannen komen van initiatiefnemers van nieuwe windmolenparken: van boeren tot energiebedrijven. Het platform Fryslân foar de Wyn heeft alle plannen verzameld en de ideeën vrijdag gepresenteerd.

De meeste plannen liggen in de windrijke gebieden van Fryslân, bijvoorbeeld bij de Afsluitdijk en tussen Harlingen en Franeker. Het is nu aan de bewoners van Fryslân om te bepalen of en welke plannen moeten worden uitgevoerd.

De komende tijd zullen de plannenmakers proberen om omwonenden te overtuigen. In juni wordt dan door een adviescommissie onder leiding van Pieter Winsemius gekeken naar de haalbaarheid van de plannen. Fryslân foar de Wyn hoopt zo zelf de regie te houden bij de keuze voor locaties voor windmolens.
Fryslân foar de Wyn is het iniatatief van de Friese Milieu Federatie, het Platform Duurzaam Fryslân en het Comité Hou Fryslân Mooi.

Fryslân moet in 2020 530 megawat windenergie produceren. Als de partijen in de provincie er niet uitkomen, dan besluit het Rijk waar de molens komen te staan. Het IJsselmeer is al aangewezen als mogelijke locatie.

(advertinsje)
(advertinsje)