Spellingsstrijd gaat door

06 maaie 2014 - 17:32

De strijd over de aanpassing van de Fries spelling is nog niet voorbij. De speciale werkgroep die vorig jaar is ingesteld is uitgepraat zonder dat de woordenboekmakers van de Fryske Akademy èn critici van het voorstel voor een nieuwe spelling het eens werden. De Fryske Akademy kwam vorig jaar met een voorstel om meer eenheid aan te brengen in de schrijfwijze van Friese woorden.

Dit vanwege de productie van het eerste Groene Boekje voor het Fries. Er bestaat nu nog veel variatie in het geschreven Fries, b.v. naast 'witte' ook 'wite'.

De Akademy wil meer eenheid en voortaan van de meeste woorden slechts één schrijfwijze opnemen in de Friese woordenlijst. Op dat voorstel kwam veel kritiek. Critici pleiten voor meer vrijheid. Mensen moeten de ruimte houden om hun eigen variant te schrijven, vinden taalkundigen zoals Pieter Breuker en Henk Wolf van de NHL.

Onder leiding van de neutrale Stellingwerver voorzitter Henk Bloemhoff hebben voor- en tegenstanders zo'n vijf keer overleg gehad, maar dat heeft niet geleid tot overeenstemming. Het voorstel van de Fryske Akademy en alle kritiek daarop ligt nu bij de provincie. Ambtenaren op het provincheis werken nu aan een nieuw voorstel. Dat gaat waarschijnljk pas aan het eind van het jaar naar provinciale staten. De Fryske Akademy wilde dinsdag niet reageren op het verhaal, omdat dat niet in de procedure voor de nieuwe spelling zou passen.

Trefwoorden: 
Frysk spelling
(advertinsje)
(advertinsje)