Minder vis in Waddenzee

10 apr 2014 - 14:07

Het aantal vissen in de Waddenzee is de afgelopen vijftig jaar flink afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het NIOZ, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Er zijn soorten bij die zelfs amper meer voorkomen. Oorzaak is onder andere de aanleg van de Afsluitdijk, waardoor vis niet langer van zoet naar zout water kan zwemmen. Het onderzoek is gedaan met een fuik in het Marsdiep tussen Texel en Den Helder.

De Waddenvereniging wil graag dat er meer meetpunten komen, zodat er een beter beeld van de visstand in de Waddenzee ontstaat.

Ook denkt de organisatie dat de aanleg van een vismigratierivier in de Afsluitdijk een positief effect zal hebben op het aantal vissen. Door de rivier kan vis wel van zoet naar zout water zwemmen. Het NIOZ wil graag op meerdere plekken in de Waddenzee onderzoek doen om zo de data met elkaar te vergelijken. Eilandbewoners hebben op Terschelling plannen om de klassieke 'takkenfuik' weer in ere te herstellen. Hier zou het NIOZ gebruik van kunnen maken voor het onderzoek.

(advertinsje)
(advertinsje)