Gerrit Ybema (66) overleden

16 feb 2012 - 15:42

Oud-staatssecretaris Gerrit Ybema is woensdag overleden aan een ernstige ziekte. Ybema was tussen 1998 en 2002 staatssecretaris van economische zaken in het tweede kabinet-Kok. Hij was vanaf de oprichting van de partij lid van D66. Hij kwam in 1986 voor die partij in de gemeenteraad van Leeuwarden.

Ybema maakte de overstap naar de landelijke politiek in 1989, toen hij in de Tweede Kamer kwam. Bijna tien jaar later werd hij lid van het tweede Paarse Kabinet, als staatssecretaris van economische zaken.

Ybema had onder andere buitenlandse handel en internationale economische betrekkingen in z'n portefeuille. Het kabinet-Kok viel in 2002 over de kwestie Srebrenica. Dat betekende ook het einde van Ybema's politieke carrière. Hij richtte daarna z'n eigen economisch adviesbureau op en had tal van nevenfuncties. Hij zat in verscheidene bestuursorganen, zoals de raad van toezicht van zorggroep Noorderbreedte en de raad van commissarissen van NUON. Bij Omrop Fryslân presenteerde hij een tijdlang een economisch programma. Eind 2009 werd bij Ybema kanker ontdekt. Gerrit Ybema is 66 jaar oud geworden.

Trefwoorden: 
Gerrit Ybema
(advertinsje)
(advertinsje)