Laag cijfer centrum Leeuwarden

07 apr 2014 - 15:36
Binnenstêd fan Ljouwert by jûntiid - Foto: Omrop Fryslân

De veiligheid en leefbaarheid in het centrum van Leeuwarden is met een 4.4 nog steeds een onvoldoende. Het is zelfs iets achteruit gegaan, want het was 4.6. Dat blijkt uit de Veiligheidsindex 2013. Alle wijken en dorpen in de gemeente Leeuwarden krijgen een rapportcijfer, gebaseerd op cijfers van de politie en van een enquete onder wijkbewoners. Over de gehele linie behaalde Leeuwarden een 7.2, hetzelfde cijfer als vorig jaar.

De algemene conclusie was, dat er meer is ingebroken en gestolen in woningen en bedrijven. Bovendien namen de problemen in en rondom goedkope huurwoningen toe, met name door mensen die in de war zijn. Opvallend is dat de probleemwijken Hoogterp en Schieringen het beter doen en beide de notering 6 laten zien. Buurtpreventieteams hebben daartoe bijgedragen, aldus de wijkpolitie. Wijtgaard en Lekkum zijn het veiligst. De dorpen krijgen een 9.

In de cijfers zijn ook aspecten zoals verkeerds- en geluidsoverlast meegenomen Die vallen onder leefbaarheid. Er zijn meer fietsen op straat gestolen, maar het aantal winkeldiefstallen is afgenomen. De overlast door jongeren is ook afgenomen.

Trefwoorden: 
Leeuwarden Veiligheidsindex
(advertinsje)
(advertinsje)