Nog geen nieuwbouw Súdlannen

15 feb 2012 - 14:54

De bouw van 300 huizen in het plan Wiarda in de Súdlannen bij Goutum kan voorlopig niet doorgaan. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Door de bouwplannen worden de vogels verstoord. De gemeente Leeuwarden kan niet goed genoeg aangeven waar de vogels naar toe moeten, aldus de staatsraad. De gemeente heeft wel een akkoord met de provincie over de koop van grond voor vogels bij Jorwerd, maar dat plan vindt de Raad van State nog te vaag. Ook heeft de gemeente geen compensatie voor het gebied zuidelijk van de Hounsdyk bij Goutum.

Dat gebied wordt niet bebouwd, maar wordt wel zodanig verstoord dat de vogels er last van hebben. De gemeente krijgt nu een half jaar tijd om aan te geven hoe de verstoring van de vogels kan worden opgevangen. De gemeente wilde volgend jaar beginnen met het bourijp maken van het plan Wiarda.

Volgens wethouder Henk Deinum is de extra compensatie voor de vogels geen probleem. Hij zegt dat er al gesprekken worden gevoerd met grondeigenaren bij Jorwert en als er geen extra grond kan worden gekocht, zijn er nog alternatieve lokaties, die de gemeente op het oog heeft. Deinum denkt dan ook dat er geen vertraging in de plannen zal ontstaan. Dorpsbelang Goutum is erg benieuwd of het de gemeente zal lukken om snel grond aan te kopen. Indien dit langer dan een half jaar vergt, kan de bouw toch in gevaar komen.

(advertinsje)
(advertinsje)