Dorpen moeten betalen voor AED

01 feb 2014 - 13:25

Dorpen in de gemeente Smallingerland schrikken van de hoge onderhoudskosten voor reanimatie-apparaten die ze vanaf dit jaar zelf moeten betalen. Het gaat om een jaarlijkse bijdrage van enkele honderden euro's per dorp.

De aanschaf en het onderhoud van de AED's werden de eerste drie jaar door de gemeente betaald. Dorpsbelangen krijgen nu offertes van bedrijven die het onderhoud van de defibrillatoren wel op zich willen nemen. Alle dorpen zouden daar afzonderlijk iets voor moeten regelen. De gemeente overweegt na klachten nu de mogelijkheid om één groot onderhoudscontract voor alle dorpen af te sluiten, zegt wethouder Berenst.

Voorzitter Douwe Hiemstra van Dorpsbelang Nijega zegt dat het door de frequente bestuurswisselingen vaak niet bij iedereen duidelijk is wat de consequenties van de AED's in het dorp zijn. Nu de apparaten er eenmaal hangen, kunnen ze ook niet meer worden weggehaald. Geen enkele bestuurder wil op z'n geweten hebben dat hij de AED laat weghalen en dat er dan net iemand een hartstilstand krijgt, aldus Hiemstra. Hij is blij met de toezegging dat de gemeente Smallingerland wil helpen met het sluiten van een gemeenschappelijk contract.

Trefwoorden: 
AED Smallingerland reanimatie
(advertinsje)
(advertinsje)