Advies over bestrijdingsmiddel

29 jan 2014 - 11:28

Er komt een nieuw onderzoek naar het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt. Dat heeft de Gezondheidsraad woensdagmiddag bekend gemaakt. In Oudemirdum ontstond de afgelopen tijd onrust nadat het gif van de lelievelden over het dorp was gestoven.

In het dorp en ook in de politiek gingen stemmen op om het gebruik van een bepaald gif helemaal te verbieden, zoals ook in andere landen in Europ reeds het geval is. Zo ver wil de Gezondheidsraad in zijn advies echter nog niet gaan. Bewoners reageerden dan ook teleurgesteld op het advies.

Leliekwekers gebruiken het middel 'metam natrium' om kleine aaltjes uit de lelies te houden. Inwoners van Oudemirdum hebben actie gevierd tegen dit middel, dat volgens hen in hun achtertuin terecht is gekomen toen een boer het middel spoot over het land. Omwonenden zouder er gezondheidsklachten van hebben gekregen.

De Gezondheidsraad heeft in opdracht van twee ministers met verschillende partijen gesproken over de kwestie. In het advies staat dat er nader onderzoek nodig is omdat op dit moment onvoldoende bekend is wat de gevolgens voor omwonenden zijn. Aanwijzingen voor gezondheidsklachten komen tot nog toe vooral uit buitenlands onderzoek. Wel raadt de raad aan om maatregelen te nemen om de blootstelling te verminderen.

(advertinsje)
(advertinsje)