NAM: niet meer gas uit Fryslân

18 jan 2014 - 14:21

Minder gas winnen in het Groningerveld bij Loppersum betekent niet dat de NAM meer gas gaat winnen uit de kleinere velden onder Fryslân en de Waddenzee. Dat zegt NAM-directeur Van de Leemput in reactie op de maatregels van minister Kamp tegen de schade door aardbevingen in Groningen. Kamp heeft besloten dat de gaswinning bij Loppersum met 80 % wordt teruggebracht.

Kamp kwam ook met nieuwe regels voor het compenseren van de schade door gaswinning. Die nieuwe regels gelden voor alle plakken waar schade ontstaat als gevolg van gaswinning.

Het is de bedoeling dat het afhandelen van die schade in het vervolg vlugger en ruimhartiger gebeurt met ook een vorm van onafhankelijk toezicht in het geval dat de mensen met schade en de NAM het niet eens kunnen worden. Dijkgraaf Bert Middel van waterschap Noorderzijlvest noemt de maatregels die minister Kamp vrijdag in Loppersum presenteerde 'een eerste stap', al zal het niet afdoende zijn om het vertrouwen van de Groningers in 'Den Haag' weer terug te krijgen. Middel is zelf wel gematigd positief, want het waterschap krijgt voldoende middelen om al het nodige herstelwerk uit te voeren. Het gaat onder andere om het versterken en ophogen van de Groninger zeedijken voor een bedrag van 100 miljoen euro.

Econoom Jouke van Dijk vindt de compensatie van 1,2 miljard euro voor Groningen te weinig. Hij is van mening dat Noord-Nederland 1 miljard euro per jaar zou moeten krijgen, ook al omdat er ieder jaar voor meer dan 10 miljard euro aan gas uit de Groninger bodem wordt gehaald.

Trefwoorden: 
NAM gas gaswinning Loppersum
(advertinsje)
(advertinsje)