Mata Hari-hûs mooglik sloopt

06 jan 2014 - 17:24

Het is niet uitgesloten dat het geboortehuis van Mata Hari aan de De Kelders in Leeuwarden toch nog helemaal moet wordt gesloopt. Dat zegt de eigenaar van het gebouw Wyb Feddema. Hij en zijn vrouw hadden een kapperszaak in het huis en verhuurden er vier appartementen.

In eerste instantie leek er alleen waterschade te zijn, maar de experts van de verzekering zeggen dat de tussenmuur met de winkel waar de brand begon, mogelijk te heet is geweest. Daar kan het cement niet tegen en de stenen komen dan los te liggen.

Hoe de staat van de muur echt is, zal pas de komende weken blijken. Dan begint de sloop van de gebouwen die het meest zijn getroffen. De voorbereidingen van de sloop beginnen volgende week. Feddema zit erg in over de afhandeling van de brand. Helemaal nu blijkt dat de buren een geschil hebben met de verzekering. Voor de wederopbouw is nog een tekort van 300.000 euro op een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro. Feddema voorziet daardoor grote vertraging. Dinsdag is er voor de eerste keer een bijeenkomst met alle eigenaren van de afgebrande gebouwen op De Kelders.

Nu zijn kapsalon dicht is en de appartementen niet verhuurd kunnen worden mist Feddema elke maand duizenden euro's aan inkomsten. Zijn verzekering dekt dat voor een periode van maximaal 52 weken. Daarna moet hij de schade verhalen op de WA-verzekering van de buren. Het is nog onduidelijk of die de schade zullen vergoeden.

Aan de binnenkant van de kapperszaak en de appartementen van Feddema is ondertussen alle betimmering gesloopt, om schimmelvorming op he natte hout en gips te voorkomen. Alle leidingen zijn er ook uitgehaald. Ook als de tussenmuur kan worden behouden, zal het opknappen van het huis tonnen kosten.

Feddema heeft onderzocht of er voor de kapperszaak een tijdelijke oplossing mogelijk is, bijvoorbeeld in een anders gebouw of in losse units, maar hij denkt dat de kosten daarvoor te hoog zijn en de inkomsten te laag.

(Advertentie)
(Advertentie)