Koning:verbinden is belangrijk

26 des 2013 - 12:44

Verbinding staat centraal in de eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Hij zegt dat mensen door verbindingen aan te gaan mei gezamenlijk een kracht kunnen ontwikkelen die bergen kan verzetten. Hij hield de toespraak in huiselijke sfeer bij een open haard. De koning verwijsde naar de gevolgen die de economische crisis voor mensen heeft en naar het leed dat mensen op de wereld hebben van natuurrampen, honger, haat en terreur.

Volgens Willem-Alexander begint vrede dichtbij. Ieder kan aan vrede bijdragen door verbinden te zoeken.

Aan het einde van de toespraak kwam de Koning terug op 30 april, de dag van de troonwissel. Volgens hem was die dag wat voelbaar van de gemeenschappelijke kracht die ontstaat als mensen verbindingen aangaan.

Rondom de toespraak ontstond enige opschudding, omdat de tekst vooraf was uitgelekt en de link naar de tekst op website Nu.nl was gepubliceerd. Het tekstbestand was p de website fan de Nederlandse Publieke Omroep gevonden door Anne Jan Roeleveld, die ook vorig jaar al vooraf de kersttoespraak op internet vond.

Ook paus Franciscus hield zijn eerste kersttoespraak. Hij deed daarin een hartstochtelijke oproep voor vrede in Syrië en Afrika. Hij riep op tot dialoog en solidariteit tussen alle mensen.

(Advertentie)
(Advertentie)