Uitspraak EVT op oudejaarsdag

17 des 2013 - 14:46

Het is dinsdag er op of er onder voor rederij EVT. Bij de rechtbank in Den Haag dient het kort geding dat de EVT heeft aangespannen tegen het besluit van staatssecretaris Mansveld, die de veerdienst tussen Harlingen en Terschelling met ingong van 1 februari 2014 verbiedt. Rederij Doeksen zou financiëel niet overeind kunnen blijven door de concurrentie van de EVT.

Volgens de EVT is het besluit van Mansveld echter in strijd met de Europese wet- en regelgeving. Op oudejaarsdag doet de rechter uitspraak.

In de rechtszaal werden de omzetcijfers van Doeksen bekend gemaakt om aan te geven hoe groot het verlies is door de concurrentie van de EVT. Doeksen had in 2012 een verlies van 2,2 miljoen. De prognose voor 2013 en 2014 is dat het verlies oploopt tot meer dan 3 miljoen per jaar. Door het schrappen van veerdiensten en een reorganisatie kan het verlies worden beperkt tot 4 miljoen over twee jaar. Volgens Doeksen tonen de cijfers aan dat een rendabele veerdienst met twee rederijen onmogelijk is. Doeksen heeft met de TSM (Terschellinger Stoomboot Maatschappij) de afspraak dat de solvabiliteit minimaal 30 procent moet zijn. Dit komt eind 2014 al in gevaar.

EVT-directeur Erwin Rob vertelde in de rechtszaal dat hij een businessmodel heeft uitgewerkt om met meerdere boten rendabel te varen. Als dat moet zou dat ook in samenwerking met rederij Doeksen kunnen. Volgens de landsadvocaat betekent het het doorvaren van de EVT dat de dienstverlening moet worden versoberd, en dan zijn de bewoners en de ondernemers op de eilanden de dupe.

(Advertentie)
(Advertentie)