Geld nodig voor eendekooien

12 des 2013 - 11:26

Drie buitendijkse eendekooien op Terschelling hebben grote schade opgelopen door de storm van vorige week. Om de problemen op te lossen zijn tienduizenden euro's nodig. Maar dat geld hebben de eigenaren van de kooien en ook Staatsbosbeheer niet. Door de storm zijn gaten in de dijken om de kooien ontstaan. Daardoor, maar ook door konijneholen, stroomde veel zout water naar binnen.

De kooidijken stonden op doorbreken. Vrijwilligers hebben honderden zandzakken tegen het lekken geplaatst om het water tegen te houden.

Dat is voor het moment gelukt, maar als er nog zo´n storm komt, zullen de dijken het hoogstwaarschijnlijk niet meer houden. De kooikers en staatsbosbeheer, vinden dat er vlug wat moet gebeuren. Een structerele oplossing is om de dijken opnieuw aan te leggen, maar dat kost tienduizenden euro's. Als het meeste water is weggetrokken, worden de gaten onder de zandzakken opgevuld met klei. Staatsbosbeheer zal binnenkort een subsidie-aanvraag indienen bij het Waddenfonds voor een structurele oplossing voor de Terschellinger eendekooien.

Trefwoorden: 
Terschelling Eendenkooi
(advertinsje)
(advertinsje)