Zodenhuis Firdgum ingestort

30 nov 2013 - 14:27

Het zodenhuis in Firdgum is vrijdagnacht voor een deel ingestort. Het huis opgebouwd uit zoden is een reconstructie van huizen die in de 8e eeuw in Fryslân stonden. Het huis is vijf maanden geleden voltooid nadat er een jaar aan gewerkt is.

Het voorste deel van het huis is ingevallen. Archeoloog en initiatiefnemer Daniël Postma heeft nog geen idee waarom. Mogelijk zijn de muren gaan schuiven, maar het is ook mogelijk dat het dak ingestort is en de muren heeft meegesleurd. Er werd de laatste tijd veel gestookt tegen het vocht in de muren.

Er was vrijdagnacht niemand in het zodenhuis aanwezig, toen het instortte. Voorlopig is het huis, dat staat bij de Yep Hettingaschool in Firdgum, niet meer toegankelijk voor publiek. Postma wil onderzoeken wat er misgelopen is. Hij is bezig met een boek over het zodenhuis.

Het huis is gebouwd met hulp van vrijwilligers. De zoden zijn onder andere in de kwelders op het Noorderleeg bij Hallum gestoken. Daniël Postma is in Schotland en IJsland geweest om de traditionele zodenhuizen te onderzoeken.

Initiatiefnemer Jan Vonk van het Yeb Hettingamuseum wil dat dat het zodenhuis weer opnieuw wordt opgebouwd. Vijf jaar geleden kwam hij met het plan om een reconstructie te maken van huizen zoals die in de 8ste eeuw in Fryslân werden gebouwd. Voor het komend jaar stonden excursies van verscheidene schoolklassen op het programma. Die kunnen voorlopig niet doorgaan.

Trefwoorden: 
Firdgum zodenhuis
(Advertentie)
(Advertentie)