'Illegaal vuurwerk gevaarlijk'

18 nov 2013 - 16:29

De politie heeft de handen vol aan illegaal vuurwerk. Vanwege een florende handel op internet duikt het overal op. Het is gevaarlijk, want het voldoet niet aan veiligheidseisen en het zit vol met giftige stoffen voor kleuren en andere effecten.

Vijf Friese agenten werken dagelijks aan de opsporing van illegaal vuurwerk. Dit weekeinde is in Grou vuurwerk in beslag genomen dat afkomstig is van Poolse webshops. Een pakket zwaar vuurwerk werd verkeerd bezorgd en overgedragen aan de politie. In een ander geval meldde een vrouw de politie dat haar zoon in Pools nitraatvuurwerk handelde.

Er loopt op dit moment een landelijke campagne tegen illegaal vuurwerk. De politie spoort mensen op die via internet illegaal vuurwerk hebben besteld. Ze krijgen een e-mail met een filmpje van de politie met daarin de waarschuwing dat er zware sancties staan op de aanschaf van illegaal vuurwerk. Bovendien worden hun initialen op een speciale website gepubliceerd. Uniforme Europese regelgeving over vuurwerk is in de maak. De regels voor vuurwerk in alle EU-landen zullen dan dezelfde zijn, zodat de illegale handel gemakkelijker te bestrijden is. Toch zal internethandel altijd blijven bestaan en is de illegale handel niet uit te bannen.

Trefwoorden: 
vuurwerk
(advertinsje)
(advertinsje)