Interesse op Buchmesse

11 okt 2013 - 15:36

Friese boeken mogen zich op de Frankfurter Buchmesse in de belangstelling verheugen van buitenlandse uitgevers. Dat zegt letterkundige Alpita de Jong. Zij heeft in opdracht van de provincie en het Nederlands Letterenfonds een tiental Friese boeken geselecteerd voor de beurs die momenteel gehouden wordt. Uiteindelijk is het doel dat de Friese literatuur in vertalingen de grens over gaat.

Het Fries heeft in verhouding een klein lezerspubliek. Vertalingen in het Duits of Engels zouden een grote stimulans zijn.

De Frankfurter Buchmesse is een eeuwenoude, wereldberoemde vakbeurs. Met 17 hectare heeft de Buchmesse de grootste beursvloer ter wereld.

Boekhandelaar Steven Sterk zei donderdag in het Omrop Fryslân-televisieprogramma Bynt dat hij het onterecht vindt dat een tiental Friese boeken wordt gesubsidieerd door de provincie voor de Buchmesse. Hij denkt dat, als een boek commerciel interessant is, de markt zelf er wel voor zal zorgen dat er een vertaling komt. Een groep Friese schrijvers had al eerder bezwaar gemaakt tegen de selectie. Ze vinden het een verkeerde keuze. Er zitten ook enkele vooroorlogse boerenromans bij en die behoren volgens hen niet bij een representatieve selectie van de Friese litatuur.

(Advertentie)
(Advertentie)