CH verwacht steun bedrijven

09 sep 2013 - 17:22

De organisatie van de Culturele Hoofdstad rekent op stevige bijdragen van het noordelijke bedrijfsleven nu Leeuwarden definitief uitverkoren is tot Culturele Hoofdstad van Europa van het jaar 2018. Dat zegt voorzitter Paul Visschedijk van Stichting Kulturele Haadstêd.

De Culturele Hoofdstad werd tot nu toe vooral gedragen door de cultuursector. Visschedijk wil nu het bedrijfsleven er ook actief bij betrekken. De stichting zal daarvoor alle 450 exportbedrijven in Friesland, Groningen en Drenthe benaderen.

De Culturele Hoofdstad Leeuwarden zal ook de dialoog aangaan met de twee verliezende finalisten van afgelopen vrijdag, om te kijken of er met hun samengewerkt kan worden. In het Bidbook van Leeuwarden staan ook stevige economische ambities die 9000 banen moeten opleveren en 25 nieuwe bedrijven. Bovendien zou het aantal studenten aan de drie Leeuwarder hogescholen moeten toenemen. In 2019 mag de Stichting Kulturele Haadstêd op die ambities worden afgerekend, aldus Visschedijk.

De stichting wil het komende halfjaar gebruiken om de eigen organisatie klaar te maken voor de komende vijf jaar. Om te beginnen zal er met een open procedure worden gezocht naar een nieuwe directeur. Het contract met de oude directeur, Oeds Westerhof, liep het afgelopen weekeinde af. Wat Visschedijk betreft is Westerhof 'een goede kandidaat' voor de positie van directeur.

Culturele Hoofdstad Leeuwarden zal naast de Friese en noordelijke sponsors ook enkele grote landelijke bedrijven als sponsor binnenhalen. Die verwachting spreekt Siem Jansen van de sponsorgroep van de Culturele Hoofdstad uit. Jansen is oud-voorzitter van de Culturele Hoofdstad en directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij. Hij miste afgelopen vrijdag het feestje op het Gouverneursplein in Leeuwarden, omdat hij op het galafeest moet zijn van werkgeversvereniging VNO/NVW in Groningen. Daar was Culturele Hoofdstad Leeuwarden ook het geprek van de dag. Jansen is 'een gelukkig mens' nu Leeuwarden heeft gewonnen, zo verklaarde hij zelf. Jansen blijft bij Culturele Hoofdstad betrokken als vrijwilliger en lid van de sponsorgroep.

De Koninklijke Horeca Friesland heeft een convenant gesloten met de Culturele Hoofdstad met als doel om zo goed mogelijk samen te werken in de aanloop naar 2018. Corné van de Erve is voorzitter van de afdeling Friesland van de Koninklijke Horeca. Hij heeft grote verwachtingen van 2018.

Trefwoorden: 
Culturele Hoofdstad
(advertinsje)
(advertinsje)