Zorgen over schaliegas'

26 aug 2013 - 12:47

De gemeente Lemsterland maakt zich zorgen over het voornemen van minister Kamp van Economische Zaken om groen licht te geven voor proefboringen naar schaliegas in Luttelgeest, vlakbij de gemeentegrens met Lemsterland. Wethouder Jelle Wesselius van Lemsterland heeft vooral zorgen over de risico's voor het grondwater, omdat schaliegas gewonnen wordt met behulp van chemicaliën die het grondwater kunnen vervuilen.

Minister Kamp stuurde maandagochten een rapport over het winnen van schaliegas naar de Tweede Kamer. Eén van de belangrijkste conclusies van dit rapport is dat het veilig winnen van schaliegas in Nederland goed mogelijk is, ook in de Noordoostpolder. Kamp neemt in oktober een besluit over mogelijke proefboringen in de Noordoostpolder en Brabant.

Waterbedrijf Vitens is kritisch over het schaliegasrapport van minimster Kamp. Volgens Vitens houdt het rapport niet voldoende rekening met de risico's voor het grondwater en de drinkwatervoorziening. Vitens vindt dat het winnen van schaliegas alleen toegestaan moet worden als er garanties gegeven worden dat het grondwater niet vervuild wordt. In Amerika wordt momenteel onderzoek gedaan. Vitens wil graag dat het kabinet dat onderzoek afwacht, voordat in Nederland begonnen wordt met proefboringen.

Trefwoorden: 
schaliegas
(advertinsje)
(advertinsje)