Klaas en Sippy houden op

17 jan 2012 - 12:37

Sippy Tigchelaar en Klaas Jansma doen in 2012 voor het laatst samen verslag van het skûtsjesilen. Al 35 jaar zijn de twee onlosmakelijk verbonden aan de SKS- en de IFKS-verslaggeving op Omrop Fryslân Radio.

Na 2012 stappen zij uit het kleine bootje van waaruit zij ieder jaar drie weken lang de zeilwedstrijden van dichtbij volgen.

Sippy Tigchelaar en Klaas Jansma doen in 2012 voor het laatst samen verslag van het skûtsjesilen. Al 35 jaar zijn de twee onlosmakelijk verbonden aan de SKS- en de IFKS-verslaggeving op Omrop Fryslân Radio. Na 2012 stappen zij uit het kleine bootje van waaruit zij ieder jaar drie weken lang de zeilwedstrijden van dichtbij volgen.

Sippy Tigchelaar volgt het skûtsjesilen al sinds 1977 voor Omrop Fryslân. Zij begon op de regiewagen van de radio en stapte al snel over op de boot om de wedstrijden te verslaan. Door de jaren heen groeide het skûtsjeprogramma uit van een uur radio-uitzending tot een compleet verslag van de wedstrijddag, dat door duizenden luisteraars thuis en op en rond het water wordt gevolgd.

Sippy: “Ik heb een hele generatie skûtsjeschippers en bemanning zien opgroeien, zo heb ik bijvoorbeeld drie generaties Meeters meegemaakt. Na 35 jaar verslaggeving vind ik dit een heel mooi moment om te stoppen. Ik vind het nog steeds heel leuk om verslag te doen van het skûtsjesilen en je moet stoppen op het moment dat je het nog leuk vindt. Op een bepaald moment moet je je kennis ook overdragen en dat kan mooi na dit jaar.” Sippy blijft ook na 2012 actief voor Omrop Fryslân, onder andere voor de radioprogramma’s Buro de Vries en Omnium.

Klaas Jansma doet al sinds 1976 verslag van het skûtsjesilen op Omrop Fryslân Radio. Daarvoor volgde hij de wedstrijden ook al drie jaar voor het Friesch Dagblad. Hij had al eerder aangekondigd dat hij over een paar jaar wil stoppen als skûtsjeverslaggever. Nu Sippy na deze zomer ophoudt bij het skûtsjesilen stapt ook Klaas uit het bootje. Klaas: “Het is een drama om met zulk werk te stoppen. Maar het vergt in dat bootje zoveel scherpte en concentratie, en ook zo’n lichamelijke lenigheid, dat je niet moet wachten tot het minder wordt. Maar o wat zal ik Sippy en die raceboot missen. Dat wordt afkicken.”

Omrop Fryslân is niet op zoek naar een nieuwe Klaas en Sippy. Eindredacteur Jacqueline Spendel: “Klaas en Sippy zijn als duo onvervangbaar. Hoe het radioverslag van het skûtsjesilen er in 2013 uit zal zien, is nog niet duidelijk. Wij werken aan een nieuw concept en kijken daarbij ook naar een andere rol voor Klaas.”

(Advertentie)
(Advertentie)