Meeste Friezen tegen JSF

18 jun 2013 - 11:56

Drie op de vier Friezen zijn tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Dat blijkt uit een enquête van Een Vandaag en Omrop Fryslân. Het nieuwe gevechtsvliegtuig moet de opvolger worden van de F-16. De meeste mensen die tegen zijn, geven niet geluidsoverlast als belangrijkste reden, maar dat het in deze tijd van crisis niet te rechtvaardigen is om 4 miljard uit te geven voor het toestel. Twee op de drie mensen vinden dat het nog niet te laat is om met de discussie op te houden en het vliegtuig te kopen.

Als de JSF toch naar Nederland komt, dan vindt de grote meerderheid dat die bij Leeuwarden moet worden gestationneerd. Werkgelegenheid gaat in dat geval boven leefbaarheid, vindt men. Aan de enquête deden bijna negenhonderd Friezen mee.

Op Omrop Fryslân Televyzje is dinsdag een documentaire te zien over de JSF. Journalist Hayo Bootsma en programmamaker Halbe Piter Claus vlogen naar Amerika om antwoord te krijgen op vragen over bijvoorbeeld het lawaai dat de opvolger van de F-16 maakt.

(advertinsje)